Spavanje sa mojim ljubimcem: Čiji je krevet uopšte?

Ako ste roditelj kućnog ljubimca, verovatno nema ništa tako lepo kao što je ideja da se probudite hladnog zimskog jutra sa čovekovim saputnikom koji vas mazi na jednoj strani, dok vam životinjski drugovi drže toplotu na grudima ili nogama na drugoj strani. Prirodni je instinkt, i ljudski i životinjski, da se noću okupljamo u grupe kako bismo bili topli i zaštićeni. Ako se svako okreće u drugom smeru, to takođe pretvara uspavanu grupu u vrlo efikasan alarm. Ali da li je to neophodno u našem savremenom svetu, gde uglavnom spavamo u sigurnim zaključanim zgradama, često sa efikasnim sistemima fizičkog alarma? Verovatno zavisi od koga tražite. Spavaju li vaši ljubimci s vama?

Pre nekoliko godina, kompanija dušeka sprovela je istraživanje i otkrila da skoro 75% američkih roditelja kućnih ljubimaca dozvoljava svojim psima ili mačkama da spavaju u krevetu sa njima.
U više naučnih istraživanja utvrđeno je da je dozvoljeni procenat malih pasa i mačaka, iako niži, gotovo jednak na 62%, a procenti pasa opadaju prema veličini – 41% srednji i 32% veliki. Pa opet, mačke nisu toliko promenljive veličine kao psi. Učestvovao sam u svojoj vrlo neformalnoj anketi među prijateljima i iznenadio se da su njihovi odgovori – bilo da imaju pse, mačke ili oboje – uglavnom bili „da“.

Ironično, najnaglašenije „Ne“ došlo je od mog brata i njegove devojke, oboje navodeći alergije, a jedino drugo definitivno „ne“ bio je slučaj da je jedan pas postao agresivan zbog toga što drugog nije pustio na krevet. Iz vlastitog iskustva sa psima, morao bih da kažem da i sam bijem 67%, nekako.

To uključuje kratku priču o tri vrlo različita psa koji su svi bili približno iste veličine – savršeno srednji.

Priča O tri psa

Daze je prvobitno bio porodični pas, pa je započela spavanje u svom krevetu u sobi mojih roditelja. Naravno, u njenom umu sam uvek bio njen čovek, jer smo se oboje upoznali dok je bila štene i obučavao sam je. Na kraju, nakon što sam završio fakultet i samostalno se odselio, ona je došla da živi sa mnom. Ako bih je pozvao da spava na krevetu, jeste, ako nisam, nije imala problema sa spavanjem u svom krevetu. A da se bilo koje noći u mom krevetu dogodio još neko, ona bi definitivno ostala sama u svom krevetu. Naredni pas nakon Daze je bila ta koju nisam mogao da zadržim iz kreveta. Bila je meni potrebna i zavisna i jednostavno nije bila srećna, a da se nije sklupčala i privila iza mojih nogu. To mi je bilo u redu kad sam bio sam, ali ne toliko kad nisam. Ali dok je Daze bila tu držala bi se podalje, bila je vrlo uobičajena stvar da iznenada osetim kako se dno dušeka udubljuje dok je pokušavala da se ušunja nazad na krevet nakon gašenja svetla i u najnepovoljnije vreme.

Kad je imala pet godina, pronašao sam i udomio još jednog člana, ali ona nikada nije spavala na krevetu, osim kad mene nije bilo kod kuće. U stvari, nisam mogao da je nateram da se popne na krevet kada sam bio u njemu pod bilo kojim oblikom podmićivanja ili poziva. Mogao sam da joj ponudim hranu, a ona bi samo izašla napolje.

Generalno, psi će samo sleteti nakon što naprave neke krugove, ušuškati se oko vas, početi hrkati i sanjati pseće snove. Ali pas u krevetu i mačka u krevetu potpuno su različita iskustva. Prvo, mačke, za razliku od pasa, mogu biti noćne životinje, što znači da su aktivne noću . Za razliku od pasa, mačke takođe mogu biti vrlo precizne oko toga s kojim čovekom više vole da spavaju. Jedan moj prijateljica koji živi i sa psima i sa mačkama odgovorila je da nikada nije imala problema sa psima koji spavaju u krevetu, ali kada je reč o mačijoj družini, rekla je: „Nikad ne bih spavala sa svojom mačkom. Mogla bi da vidi kako se noge preko noći kreću ispod pokrivača, a zatim me skoči na mene Ili me jednostavno napadne iz zabave. Ko zna?”

Drugi prijatelj je puštao psa da spava na krevetu dok pas ne postane agresivan, pa su ga odgajivači obučili. U međuvremenu, morali su da urade isto sa mačkama, objašnjavajući im: „Naše mace noću spavaju u svojoj sobi. Terorisirali bi nas ako bismo ih pustili da lutaju po stanu … “ Spavati ili ne spavati? Može biti zaista primamljivo pustiti naše voljene kućne ljubimce da spavaju na krevetu sa nama i kao što sam gore napomenuo, bio sam kriv što sam to dozvolio, a tako učini i većina roditelja kućnih ljubimaca i gotovo svi prijatelji koje sam pitao.
A šta kažu stručnjaci? Uglavnom, „Ne“

Naokolo mogu biti negativni efekti, uključujući alergije i poremećaj ciklusa spavanja. Da ne spominjem – da li vas je ikad pas srednje veličine s jakim nogama koji je iznenada i živo sanjao o „jurnjavi za nečim“ udario u stomak? Doživeo sam, nekoliko puta i to nije zabavan način da se probudim usred noći. Isto je i sa mačkama, ali još gore – rizikujete poremećaj sna, alergije i buve i druge parazite. Definitivno ne biste smeli da im dozvolite da spavaju sa malom decom i ne može se reći šta se dešava ako im kandže izađu u snu, posebno ako spavaju pored vašeg lica.
Dakle, zaista je najbolje oko svega, uprkos svim našim ljudskim instinktima, osigurati da naši dlakavi prijatelji imaju svoje lične krevete u kojima će spavati, udobne i tople i podalje od naših, ušuškani ispod svojih udobnih pokrivača koji će podseti ih na našu ljubav čuvajući ih i nas, sigurne od neočekivanih opasnosti skupljanja na zajedničkom dušeku. Ugodni snovi noću, na kraju krajeva, čine mnogo prijatnije zajedničke dane.

Prijavite se za naše novosti

Budite u toku sa Caline Collection događajima, akcijama i promocijama.