Potreba za stvaranjem granica

Jedna od velikih stvari zbog kojih sam koristio u šetnji bila je podučavanje granicama i važnosti slušanja mene. Za mene je to bio postupak u tri koraka, ali za vas može varirati.
Prvi korak: Uzbudili bi se kad bi povodci izašli i počeli skakati i plesati okolo. Naterao bi ih da sede i čekaju, i polako odbrojim do deset u glavi. Ako bi ostali da sede, povoci bi se nastavili.
Drugi korak: Otvorite vrata spolja, ali naterajte ih da sačekaju dok sam ja izašao. Opet, polako brojte deset, a ako ne povuku lažne poteze, recite im u redu i šetnja počinje.
Treći korak: U kojoj se kilometraža može razlikovati. Na kraju sam se preselio u stan sa ulaznim vratima i zadnjim tremom, ali sam izašao samo zadnjim putem. Trem je bio prikazan na drugim vratima, pa bih naterao pse da pričekaju, otvorio vrata i sišao skroz niz stepenice dok su čekali pre nego što bih im dao dozvolu. Ovo sam koristio i prilikom prelaska ulica, što je još jedna vrlo važna stvar za podučavanje vašeg psa. Došli bismo do ivičnjaka, naterao bih ih da sede i sačekaju, pogledaju da li je saobraćaj čist, a onda bismo krenuli. Shodno tome, nisam morao da brinem da li će moji psi istrčati napolje kad god bih otvorio ulazna vrata, jer je prepreka stvorena. Ista stvar je bila sa ivičnjacima u šetnji. Postali su prirodne barijere, a moji psi su bili skloniji da slede pločnik umesto da prelaze ulicu. Važna dela koja treba i šta ne treba Ranije sam spomenuo da je loša ideja koristiti povodac, provodnike promenljive dužine ili nikakvo ograničenje prilikom šetanja svog psa, ali sada ću dati detalje. Očigledno je da nikakva stega ne znači nikakvu kontrolu. Otprilike jedino kada bih to mogao da opravdam je ako živite u vrlo ruralnom području, po mogućnosti na svom ograđenom imanju, a šetate sa radnim psima koji već pomažu u drugim stvarima poput stoke. Inače, ako ste u predgrađu ili gradu, ovo samo traži nevolje. Povoci promenljive dužine su takođe zaista loša ideja iz jednog jednostavnog razloga: Često se protežu predaleko i mogu previše lako da se oštete. Psi na njima redovno se ozbiljno povređuju, bilo utrkivanjem u saobraćaju, bilo udaljavanjem od svog vlasnika da bi mogli sprečiti nešto poput napada psa. Šetaču pasa može čak i nauditi ako se zaplete u sajlu kada se povuče. Konačno, drške na njima previše je lako ispustiti, što dovodi do labavog psa. Što se tiče uprtača, oni su namenjeni za vuču. To će pas u zapregi instinktivno učiniti. Pritisak na njihove grudi govori: “Povuci se od ovoga.” Uprega je za pse za sankanje ili drugu radnu rasu. Po mom skromnom mišljenju, to nije za vašeg psa u šetnji. Na kraju dana Redovno šetanje psa pruža beskrajne mogućnosti za vezivanje i dresuru.
Pravilna šetnja dovešće do srećno umornog psa, previše željnog da se spušta u svoj udoban krevet i prespava pod svojim udobnim ćebeom, verovatno sanjajući mnoge pseće avanture do sledećeg dana, sledećeg jutra i sledećeg šetati sa njihovim najomiljenijim ljudima: Ti.

Prijavite se za naše novosti

Budite u toku sa Caline Collection događajima, akcijama i promocijama.